img

17. 08. 2022

Tipy ako zabaliť balík, aby sa zásielka nepoškodila

Stovky či tisíce kilometrov. Aj taká vzdialenosť môže na cestách čakať váš balík. Ak ho správne zabalíte, výrazne prispejete k tomu, aby adresát našiel svoju zásielku nepoškodenú. Či už sú to nohavice, knižka, voňavka, alebo váza. Na čo si dať pozor? Čo všetko pri balení zohľadniť? Toto sú tipy, ako zabaliť zásielku, aby sa nepoškodila.

Muž snažiaci sa uviazať balík

Čo zohľadniť pri balení zásielky

Váha, tvar, veľkosť, materiál, hodnota, krehkosť či použitie zásielky. Na to všetko sa oplatí myslieť pri balení. Čo to však znamená v praxi? Krabica musí zvládnuť hmotnosť zásielky, DHL preto odporúča vždy používať nové, nepoškodené, pri ťažších či krehkých zásielkach pokojne i trojstenné kartónové krabice.

Čo hrozí, ak použijete staršiu krabicu? Vlhkosť, dlhá cesta či samotná preprava kuriérskou službou sa zväčša podpíšu na jej pôvodné vlastnosti, čo môže viesť aj k znehodnoteniu zásielky. Výrobca krabíc by tiež mal garantovať maximálnu nosnosť, pri výbere obalového materiálu majte na pamäti aj tento údaj.

Rovnako venujte pozornosť tvaru odosielaného tovaru – obsah balíka by sa nikdy nemal dotýkať steny krabice. To platí najmä pri okrúhlych či netradičných tvaroch. V prípade, že cez DHL Expres posielate vysoko hodnotnú zásielku, jej baleniu sa venujte obzvlášť dôkladne – trojstenná krabica, bublinkové fólie či metóda balenia krabica v krabici (o tejto metóde sa viac dočítate nižšie).

Hoci by sa obsah balíka nemal dotýkať stien krabice, nie je tiež dobré, ak je krabica príliš veľká, Vtedy sa zvykne preliačiť, resp. roztrhnúť. Zohľadniť sa tiež oplatí aj to, aký ďalší osud čaká zásielku. Napríklad, obsah balíka môže slúžiť ako tovar na predaj, preto nesmie byť poškodený nielen samotný tovar, ale ani jeho obal.

Čo dať dovnútra balíčka

Ako poslať balík, aby nepoškodený zvládol aj náročnú cestu? Použite výplňový materiál. Bublinková fólia, polystyrén, igelitové vrecúška plnené vzduchom, pokrčený papier, penová fólia. Tieto materiály patria medzi najlepšie možnosti, ako vyplniť krabicu zásielky. Prečo je to dôležité? Ak sa obsah balíka hýbe, môže sa poškodiť nielen on samotný, ale tiež dokáže roztrhnúť kartónovú krabicu.

Vhodný výplňový materiál balíčka vyberajte podľa hmotnosti a tvaru zásielky. Napríklad ťažké či ostré predmety dokážu igelitové „air bagy“ ľahko prepichnúť. A potom je len otázkou času, keď sa tovar začne v krabici hýbať. Dôležité je tiež, aby ste nenechali medzi stenami obalu a samotnou zásielkou žiaden voľný priestor.

Minimálna odporúčaná vzdialenosť umiestnenia samotnej zásielky v krabici je aspoň 6 cm od každého okraja. Ďalšou možnosťou, po ktorej sa oplatí siahnuť najmä v prípade menších častí zásielky, napríklad pohárov, je zabaliť každý jednotlivý kúsok zásielky samostatne. Tu sa však balenie nekončí, použite tiež rozdeľovače, ideálne kartónové „prepážky“, ktoré zabránia predmetom v pohybe.

Kartónová krabica so štítkom “krehké, narábajte opatrne”

Balenie, ktorým prispejete k bezpečnosti zásielky

Medzi najbezpečnejšie spôsoby, ako odoslať zásielku, je metóda balenia Box-in-box. Využíva sa najmä pri preprave veľmi krehkých balíčkov alebo v prípade, že zásielka ide ďalej do predaja a obal nesmie byť poškodený. Ako táto metóda vyzerá v praxi?

Bezpečnosť zvýšite výberom kartónovej krabice s dvojitou alebo trojitou stenou. V tomto prípade by vonkajšia, teda väčšia, krabica, mala mať rozmery minimálne o 14 cm väčšie ako vnútorná krabica. Ďalej odporúčame dno krabice vyložiť aspoň 6 cm vysokou vrstvou výplňového materiálu (penová fólia, air bagy, polystyrénové písmenká). Na vrch položte menšiu krabicu a zvyšok väčšej krabice vyplňte mäkkým materiálom.

Takto pripravenú zásielku ešte zalepte, najlepšou možnosťou je použitie hnedej lepiacej pásky. Prípadne môžete použiť aj elektrikársku izolačnú pásku alebo aj legendárnu „duct tape“. Šírka pásky by mala byť aspoň 4,5 cm. Vyhnite sa preväzovaniu balíkov jutovou šnúrou, lepením papierovou páskou či štandardnou lepiacou páskou.

Vhodnou lepiacou páskou na hornej i spodnej časti balíka vytvorte písmeno H. Teda okrem strednej časti oblepte i bočné časti a rohy krabice. V prípade potreby ešte na balík nalepte aj príslušnú nálepku: This Way Up (touto stranou hore), Fragile, Handle with Care (krehké, narábajte opatrne), Keep Dry (držte v suchu). A zásielka je pripravená.

Na záver vám ostáva už len nalepiť prepravný štítok. A takto bude vyzerať váš balík ako vzor.

Newsletter
Odoberajte náš newsletter.
Budete informovaný o aktuálnych kampaniach a novinkách zo sveta logistiky.