img

26. 09. 2022

SYSTÉM KONTROLY DOVOZU (ICS) 2

NOVÉ NARIADENIE EURÓPSKEJ KOMISIE
SYSTÉM KONTROLY DOVOZU ICS2 (TÝKA SA AJ EXPORTU)

S účinnosťou od marca 2023 bude EÚ implementovať fázu 2 nového systému bezpečnostnej kontroly známeho ako systém kontroly dovozu 2 (ICS2). Regulačné orgány v Európskej únii (EÚ) prechádzajú smerom k plne digitálnemu dátovému prostrediu.

PREHĽAD REGULAČNÝCH ZMIEN

  • Odosielateľ je povinný poskytnúť úplné a presné údaje o položkách obchodnej/proforma faktúry elektronicky.
  • ICS je skratka pre „Import Control System“. Ide o elektronický bezpečnostný detekčný systém pre tovar určený do Európskej únie (EÚ *), Švajčiarska a Nórska alebo tranzit cez tieto krajiny. https://ec.europa.eu/taxation_customs/customs-4/customs-security/import-control-system-2-ics2-0_en
  • ICS2 je systém bezpečnostnej kontroly EÚ s vylepšenými colnými bezpečnostnými procesmi založenými na údajoch. ICS2 sa implementuje vo fázach vydania definovaných orgánmi EÚ.
  • Ďalšie podrobnosti o ICS2 nájdete na webovej stránke Európskej komisie nižšie:
  1. https://ec.europa.eu/taxation_customs/general-information-customs/customs-security/ics2_en
  2. https://circabc.europa.eu/ui/group/ea5f882b-9153-4fc1-9394-54ac8fe9149ahttps://ec.europa.eu/taxation_customs/system/files/2021-03/guidance_acceptable_goods_description_en.pdf

ICS2 – Fáza 1
15. marec 2021
Bezpečnostná kontrola leteckých zásielok pred naložením zásielok do lietadiel v krajine odoslania. Colné orgány, vrátane finančnej správy, tak môžu dôkladne preveriť, či zásielky prichádzajúce z tretích krajín nepredstavujú bezpečnostné a ochranné riziko. Takto môžu včas a lepšie identifikovať napr. dovoz zbraní, výbušnín, tovaru dvojakého použitia, biologického, chemického, rádiologického či nukleárneho materiálu.

ICS2 – Fáza 2
1. marec 2023
Bezpečnostná kontrola leteckých zásielok pred naložením zásielok do lietadiel v krajine odoslania a pred príchodom tovaru do (alebo tranzitu cez) Európskej únie, Švajčiarska a Nórska.

ICS2 – Fáza 3
1. marec 2024
Zahrnutá je v nej železničná, cestná a námorná doprava.

DOPADY

  • Ak prepravcovia nepripravia aktualizáciu svojich IT systémov a neprispôsobia svoje obchodné procesy, môže im byť náklad na hraniciach EÚ pozastavený, colné vyhlásenia budú zamietnuté a tovar zostane nepreclený. Takisto sa vystavujú uloženiu sankcií za nedodržania colných predpisov. Na druhej strane, zaslanie bezpečnostných údajov o tovare ešte pred jeho vstupom na územie EÚ zaistí jeho rýchle a efektívne preclenie.
  • Najvýznamnejšou zmenou, ktorá sa vzťahuje na ICS2 – vydanie 2, je, že správy o bezpečnostnom podaní pred príchodom sa musia predkladať colným orgánom európskych krajín na oveľa podrobnejšej úrovni.
  • Bez podrobného popisu tovaru podľa komodít (na úrovni riadkovej položky) a príslušného kódu harmonizovaného systému (HS), bezpečnostná prihláška zásielky nemôže byť podaná včas.
  • Preto sa spoločnosť DHL Express spolieha na vysokokvalitné elektronické obchodné / proforma faktúry od zákazníka, aby mohla splniť zákonné požiadavky a lehoty.

AKO SA MÔŽU PREPRAVCOVIA VYHNÚŤ MEŠKANIU?
Aby sa predišlo oneskoreniam, je dôležité, aby odosielatelia poskytovali úplné a presné údaje o položkách obchodnej/proforma faktúry elektronicky prostredníctvom jedného z riešení elektronickej prepravy DHL Express s vysokokvalitnými informáciami.

Okrem iného sú dva najdôležitejšie dátové prvky na zabezpečenie hladkého bezpečného podania a preclenia pri dovoze:

1. Popisy tovaru riadkovej položky
Uveďte presný popis komodít pomocou podrobného, ​​presného a jednoduchého jazyka s dostatočnými podrobnosťami o povahe tovaru.

  • V podrobnom popise každého tovaru by malo byť uvedené, o aký tovar sa jedná, na aký účel sa tovar používa a z čoho je vyrobený – napríklad: „Dámske tričká vyrobené zo 100% bavlny“.
  • Vyhnite sa všeobecným popisom tovaru, ako sú „darčeky“, „vzorky“, „náhradné diely“, „vybavenie“, „oblečenie“, „textil“ atď.

2. Kód harmonizovaného systému (HS) riadkovej položky
Uveďte príslušný kód harmonizovaného systému (HS) (aspoň prvých 6 číslic) v riadkovej položke pre každú z rôznych komodít.

  • Prednostne uveďte úplný kód dovozného sadzobníka každej odosielanej komodity.
  • Kód harmonizovaného systému (HS) definuje Svetová colná organizácia (WCO) a vydanie nomenklatúry HS na rok 2022 je verejne dostupné na WCO website.

Údaje obchodnej/proforma faktúry musia byť úplné, dostupné a vyhovujúce v čase rezervácie zásielky, aby sa mohli čo najskôr predložiť colným orgánom.

Užitočné odkazy:

  1. Dôležitosť colného súladu a kvality elektronických údajov
  2. Systém kontroly dovozu(ISC) 2 – Regulačné zmeny – Prehľad
  3. Ste pripravení na ICS2?

* Krajiny Európskej únie (EÚ): Rakúsko, Belgicko, Bulharsko, Chorvátsko, Cyprus, Česká republika, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Nemecko, Grécko, Maďarsko, Írsko, Taliansko, Lotyšsko, Litva, Luxembursko, Malta, Holandsko, Poľsko , Portugalsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Španielsko, Švédsko. POZNÁMKA: Severné Írsko sa považuje za vstupný bod do Európskej únie, preto sa to týka aj zásielok do (alebo tranzitu cez) Severného Írska, ako aj zásielok smerujúcich do (alebo tranzitu cez) iných území EÚ (napr. Francúzska Guyana atď.

Zrieknutie sa zodpovednosti

Aj keď sme urobili všetko pre to, aby sme zabezpečili, že informácie obsiahnuté v tomto dokumente boli získané, vyrobené a spracované zo zdrojov, o ktorých sa domnievame, že sú spoľahlivé, neposkytujeme žiadnu záruku, výslovnú ani implicitnú, týkajúcu sa presnosti, primeranosti, úplnosti, zákonnosti, spoľahlivosti alebo užitočnosti takejto informácie. Všetky informácie obsiahnuté v tomto dokumente sú poskytované „tak ako sú“. DHL Express, jej príbuzné partnerstvá alebo korporácie v rámci skupiny Deutsche Post DHL Group, ani ich partneri, zástupcovia alebo zamestnanci nebudú v žiadnom prípade zodpovedať vám ani nikomu inému za akékoľvek rozhodnutie alebo opatrenia prijaté na základe informácií uvedených v tomto dokumente alebo za akékoľvek následné, špeciálne alebo podobné škody, aj keď boli upozornené na možnosť takýchto škôd.

Newsletter
Odoberajte náš newsletter.
Budete informovaný o aktuálnych kampaniach a novinkách zo sveta logistiky.