img

02. 12. 2022

Špeciálne doručenie: DHL previezlo gorilu Kiburi do nového domova v Londýnskej ZOO – práve pred Vianocami

Londýn/Bonn, 25. novembra 2022: DHL Express doručila gorilu nížinnú s názvom Kiburi do ZSL London Zoo ako súčasť medzinárodného chovného programu pre kriticky ohrozené druhy.

18-ročnému Kiburimu, ktorý cestoval zo Zoo Loro Parque na Tenerife, bola poskytnutá VIP starostlivosť počas cesty 1 903 míľ od dverí k dverám – cestovanie v prepravke na mieru s podporou špecializovaného tímu zoologických záhrad, leteckých inžinierov a nákladu. psovodov, bezpečnostné tímy, pilotov a vodičov. Strieborný chrbát vážiaci 193 kg a 5 stôp a 4 stopy si počas letu vychutnal jedlo z výživnej listovej zeleniny, zahryzol si do póru a banánu a počas svojho prvotriedneho výletu si dal osviežujúci nápoj zo studeného ovocného čaju.

Po prílete do Londýna neskoro v piatok 18. novembra Kiburi prespal na letisku Heathrow a potom o 8:00 ráno dorazil do zoo. Tím veterinárov a ošetrovateľov zoologickej záhrady v londýnskej zoologickej záhrade bol pripravený prijať špeciálnu dodávku a po kontrole Kiburiho predstavili jeho novému domovu v Kráľovstve goríl.

Roy Hughes, EVP Network Operations & Aviation Europe v DHL Express, povedal: „Pomoc Kiburi presťahovať sa do Londýna bola obrovská výsada. Logistické úsilie spojené s jeho prepravou nebolo úbohé, ale náš tím odborníkov, úzko spolupracujúci so ZSL London Zoo a Loro Parque, urobil všetko preto, aby zabezpečil, že jeho cesta bude bezpečná a pohodlná. Všetci v DHL sú veľmi investovaní do tohto ochranárskeho kroku a tešíme sa, ako si Kiburi bude užívať svoj nový domov Gorilla Kingdom.“

Kiburi povedie súčasnú čatu svetoznámej zoo, samice Mjukuu a Effie a mláďatá Alika a Gernot, v rodinnom dome Gorilla Kingdom – s nádejou, že snaha o dohadovanie povedie k ďalšiemu nárastu populácie goríl.

Vzrušujúci krok sa uskutočnil štyri roky: po smutnom odchode samca Kumbuka v Londýnskej zoo v roku 2018 začala ZSL London Zoo hľadať dokonalého samca, ktorý by ho nahradil, v spolupráci s koordinátorom Európskeho programu chovu ohrozených druhov (EEP) pre Gorily nížinné, ktorá vedie podrobné záznamy o každej gorile v programe.

Kiburi strávi niekoľko nasledujúcich týždňov skúmaním zvyšku svojho nového domova Gorilla Kingdom – ktorý zahŕňa svieži súkromný ostrov, doplnený skrytými jaskyňami, obrovskou preliezačkou a tečúcim potokom – a pomaly ho predstaví svojmu novému oddielu, včas na ich prvé rodinné Vianoce.

Glynn Hennessy, strážca goríl, ZSL London Zoo, povedal: „Sme veľmi radi, že sa Kiburi pripojil k nám tu v londýnskej zoo, a sme vďační DHL za prvotriednu starostlivosť, ktorú venovala nášmu nadrozmernému balíku počas tejto starostlivo naplánovanej dodávky. Ako každá zmiešaná rodina, pri spoznávaní je dôležité postupovať pomaly, takže budeme pozorne sledovať oddiel a predstavíme si ich tvárou v tvár tempom, ktoré im vyhovuje. .“

Manažér zoologických operácií ZSL London Zoo Dan Simmonds, ktorý na tento krok dohliadal, dodal: „Goríl západných nížinných v divočine strednej a západnej Afriky bohužiaľ ubúda a čelia hrozbám pytliactva, chorôb, odlesňovania a klimatických zmien. ZSL pracuje na ochrane tohto druhu v ZSL London Zoo tým, že sa zúčastňuje na tomto životne dôležitom globálnom šľachtiteľskom programe, pričom skúma choroby voľne žijúcich živočíchov v poprednom svetovom zoologickom inštitúte ZSL, spolupracuje s partnermi v tejto oblasti na posilnení ochrany a dohľadu nad voľne žijúcou zverou a posilnení miestnych komunity na boj proti kriminalite voľne žijúcich živočíchov. Dúfame, že časom budeme v Gorilom kráľovstve opäť počuť dupot malých gorílích nôh, čím sa zvýši počet populácií tohto kriticky ohrozeného druhu.

Newsletter
Odoberajte náš newsletter.
Budete informovaný o aktuálnych kampaniach a novinkách zo sveta logistiky.