img

13. 12. 2023

Najneobvyklejšie doručenia DHL za rok 2023

Špeciálny koncoročný prehľad lídra na svetovom trhu v logistike.

  • Ako globálny líder na trhu v oblasti logistiky sa DHL obzerá späť na svojich päť najneobvyklejších doručení na celom svete v roku 2023.

Bonn, 12. decembra 2023: Balíky, palety, letecké zásielky a prepravné kontajnery – to je to, čo si ľudia prirodzene spájajú so skupinou DHL, popredným svetovým poskytovateľom logistiky. To však je len časť schopností spoločnosti DHL. Niektoré zásielky sú oveľa nezvyčajnejšie. Tu je päť mimoriadnych prepravných momentov, ktoré sme ako líder na svetovom trhu v oblasti logistiky uskutočnili v roku 2023:

Záchranná cesta naprieč Spojenými štátmi pre troch lamantínov

Špeciálne opatrenia na pomoc „Soleil“, „Calliope“ a „Piccolina“: V októbri 2023 letel DHL s tromi lamantínmi v USA viac ako 1 000 míľ z Cincinnati v Ohiu v USA do Orlanda v štáte Florida. Odtiaľ ich kamiónom previezli do mesta Tampa. Zvieratá vážili okolo 750 až 1 000 libier. Štátni úradníci pre voľne žijúce živočíchy zachránili tieto tri ako maličké osirelé teliatka na Floride v roku 2021. Zoologické záhrady v Cincinnati a Tampe o ne spolupracovali: Zatiaľ čo zoologická záhrada v Cincinnati im pomohla pribrať na váhe a vyrásť natoľko, aby sa mohli vrátiť do voľnej prírody, ZooTampa je teraz sa starajú o svoju poslednú fázu rehabilitácie. Začiatkom budúceho roka budú vypustené späť do floridských vôd. Aby sa zabezpečilo, že lamantíni dorazili do Tampy čo najrýchlejšie a najbezpečnejšie, DHL ich prepravila v kontajneroch vyrobených na mieru na špeciálne naplánovanom nákladnom lietadle. Veterinár sledoval stav zvierat počas celého letu. Kontajnery obsahovali penové postele s hrúbkou 8 palcov a prikrývky, aby boli lamantíny v teple. Navyše, aby sa zabezpečilo, že ich telo zostane vlhké, boli neustále zarosené vodou.

Päť lokomotív zo Spojených štátov do Peru

Veľký náklad na šírom mori: V septembri 2023 prepravila DHL päť použitých lokomotív loďou približne 5 000 míľ z amerického mesta Houston do Callao v Peru. Každý rušeň, ktorý kúpila peruánska železničná spoločnosť, bol dlhý vyše 20 metrov a vážil 186 ton. V zložitej operácii boli všetci opatrne umiestnení na plavidlo pomocou lodných žeriavov. Tím odborníkov strávil asi dva mesiace starostlivým plánovaním každého kroku, výpočtom procesov, vytváraním plánov, kontrolou materiálov a zvažovaním možných trás. Loď premávala dvanásť dní – cez Mexický záliv a Panamský prieplav na peruánske pobrežie.

Záchranný kľúč z Tuniska do Nemecka

Rýchle doručenie pre opereného priateľa: V apríli 2023 spoločnosť DHL umožnila záchranu malého vtáka v núdzi na poslednú chvíľu. Muž z Nemecka zamkol svoj byt a omylom si so sebou zobral kľúč na výlet do Tuniska. V byte vtáčik súrne potreboval potravu a vodu, a tak musel muž okamžite dostať kľúč späť do rodnej krajiny. V priebehu niekoľkých hodín preletela DHL kľúčom asi 1 200 míľ z letiska Tunis do centra DHL v Lipsku. Servisný tím DHL rýchlo našiel kľúč medzi mnohými ďalšími zásielkami z Tuniska. Partner cestovateľa si kľúč vyzdvihol priamo v Lipsku. Neskôr poslala DHL ďakovný list, v ktorom potvrdila šťastný výsledok: Podarilo sa jej dostať k vtákovi včas – bez toho, aby vylomila dvere.

21 kusov bobov z Nemecka do Číny

Pripravený ísť po zlato: V októbri 2023 dodala DHL 21 bobov z nemeckého Kolína nad Rýnom do Yanqingu v Číne. Patrili športovcom z viacerých európskych národov, ktorí ich potrebovali na štart Svetového pohára IBSF v boboch. Každá sánka bola dlhá asi štyri metre. DHL vyzdvihla vybavenie od národných bobových federácií a najprv ho priviezlo do Kolína nad Rýnom. Ďalšou zastávkou bolo Luxembursko, odkiaľ DHL letela všetky sane asi 5000 míľ do Pekingu. Dva kamióny ich napokon odviezli na olympijskú kĺzavú dráhu v Yanqingu. Keďže mnohí športovci trénovali do poslednej minúty, transport bol časovo veľmi kritický a nezostal žiadny priestor na zdržanie. Profesionálne boby sú zároveň jemne vyladené a presné stroje, presne nastavené a kalibrované na svojich pilotov. Preto sa s nimi musí zaobchádzať veľmi opatrne.

Tri lopatky veterných turbín zo Spojených štátov do Turecka

Výnimočne dlhý náklad: V auguste 2023 spoločnosť DHL odoslala tri lopatky pre veterné turbíny z amerického Houstonu, asi 7 500 míľ do Izmiru v Turecku. Každá čepeľ bola dlhá 50 metrov a vážila asi 14 ton. Americká spoločnosť zariadila zásielku na výmenu poškodených čepelí na veternej farme so sídlom v Turecku. Na jednomesačnú cestu nových radlíc použila spoločnosť DHL špeciálne plavidlo vybavené vysokozdvižnými žeriavmi, ktoré dokázali bezpečne a rýchlo zvládnuť náklad. Po príchode do Izmiru rozťahovacie prívesy prepravili nové radlice do ich konečného cieľa.

– Koniec–

Tlačovú správu na stiahnutie ako aj fotografie a ďalšie informácie nájdete na group.dhl.com/pressreleases

DHL – Excellence. Simply delivered.

DHL je vedúcou globálnou značkou v odvetví logistiky. Naše divízie DHL ponúkajú bezkonkurenčné portfólio logistických služieb počnúc národným a medzinárodným doručovaním balíkov, cez e-commerce riešenia prepravy a plnenia, medzinárodnú expresnú, cestnú, leteckú a námornú dopravu až po riadenie priemyselného dodávateľského reťazca. S približne 395 000 zamestnancami vo viac ako 220 krajinách a územiach po celom svete DHL spája ľudí a podniky bezpečne a spoľahlivo, čím umožňuje globálne udržateľné obchodné toky. So špecializovanými riešeniami pre rastúce trhy a odvetvia vrátane technológií, biologických vied a zdravotníctva, strojárstva, výroby a energetiky, automobilovej mobility a maloobchodu má DHL rozhodujúcu pozíciu ako „logistická spoločnosť pre svet“.

DHL je súčasťou skupiny DHL. Skupina vygenerovala v roku 2022 výnosy vo výške viac ako 94 miliárd eur. Vďaka udržateľným obchodným praktikám a záväzkom voči spoločnosti a životnému prostrediu je Skupina pozitívnym prínosom pre svet. Cieľom DHL Group je dosiahnuť do roku 2050 logistiku s nulovými čistými emisiami.

Newsletter
Odoberajte náš newsletter.
Budete informovaný o aktuálnych kampaniach a novinkách zo sveta logistiky.