img

06. 09. 2021

DHL EXPRESS bude mať ako prvá svetová spoločnosť prvé elektrické nákladné lietadlá

DHL Express formuje budúcnosť pre udržateľné letectvo s objednávkou vôbec prvých elektrických nákladných lietadiel od spoločnosti Eviation.

  • Spoločnosti spoločne štartujú, aby elektrifikovali vzdušný priestor.
  • Dvanásť lietadiel eCargo s nulovými emisiami bude prvou elektrickou sieťou Express na svete.
  • Úplne prvé elektrické lietadlo „Alice“ spôsobuje v komerčnom letectve zmenu.
  • Alicin prvý let sa uskutoční eštev tomto roku.

Bonn/Arlington, 3. augusta 2021: DHL Express, popredný svetový poskytovateľ expresných služieb, a Eviation, globálny výrobca plne elektrických lietadiel sídliaci v Seattli, dnes píšu históriu letectva a oznamujú, že DHL je prvým, ktorý si plne objednal 12 elektrických lietadiel Alice eCargo od Eviation. 

Vďaka tejto angažovanosti si DHL kladie za cieľ vytvoriť jedinečnú elektrickú sieť Express a urobiť priekopnícky krok do budúcnosti udržateľného letectva. Eviation’s Alice je popredné svetové plne elektrické lietadlo, ktoré umožňuje leteckým spoločnostiam-nákladným aj osobným-prevádzkovať flotilu s nulovými emisiami. Spoločnosť Eviation očakáva, že v roku 2024 dodá elektrické lietadlo Alice spoločnosti DHL Express.

Budúcnosť s nulovými emisiami


„Pevne veríme v budúcnosť s logistikou s nulovými emisiami,“ hovorí John Pearson, generálny riaditeľ spoločnosti DHL Express. “Naše investície preto vždy sledujú cieľ zlepšiť našu uhlíkovú stopu.” Na ceste k čistým logistickým operáciám zohráva elektrifikácia každého druhu dopravy zásadnú úlohu a významne prispeje k nášmu celkovému cieľu udržateľnosti s nulovými emisiami. 

Spoločnosť DHL Express, založená v roku 1969, je už desaťročia známa ako priekopník v leteckom priemysle. Našli sme perfektného partnera Eviation, pretože zdieľajú náš cieľ a spoločne vykročíme do novej éry trvalo udržateľného letectva. “


Alice môže pilotovať jeden pilot a unesie 1 200 kilogramov (2 600 libier). Nabíjanie za letovú hodinu bude trvať 30 minút alebo menej a jeho maximálny dosah je až 815 kilometrov (440 námorných míľ). Alice bude fungovať vo všetkých prostrediach, v ktorých v súčasnosti pôsobia piestové a turbínové lietadlá. 

Pokročilé elektromotory Alice majú menej pohyblivých častí, aby sa zvýšila spoľahlivosť a znížili náklady na údržbu. Jeho operačný softvér neustále monitoruje letový výkon, aby zaistil optimálnu účinnosť.

“Od prvého dňa sme si stanovili odvážny cieľ transformovať letecký priemysel a vytvoriť novú éru s elektrickými lietadlami,” povedal generálny riaditeľ Eviation Omer Bar-Yohay. „Partnerstvo so spoločnosťami ako DHL, ktoré sú lídrami v oblasti udržateľnej prepravy elektronického nákladu, je dôkazom toho, že elektrická éra je pred nami. Toto oznámenie je významným míľnikom v našej snahe zmeniť budúcnosť letov po celom svete. “ 

Prvé kroky kuriérov k dekarbonizácii

Lietadlo je ideálne pre napájacie trasy a vyžaduje si menšie investície do infraštruktúry staníc. Alice sa môže nabíjať počas nakladania a vykladania, čo zaisťuje rýchle časy a udržanie krátkych letových plánov DHL Express.

„Moje komplimenty patria spoločnosti Eviation za inovatívny vývoj plne elektrického lietadla Alice“ hovorí Travis Cobb, EVP Global Network Operations and Aviation pre DHL Express. „Vďaka rozsahu a kapacite Alice je to fantastické udržateľné riešenie pre našu globálnu sieť. Našou snahou je zásadným spôsobom prispieť k zníženiu našej uhlíkovej stopy a tieto pokroky vo flotile a technológiách budú veľkým prínosom pri dosahovaní ďalšieho znižovania uhlíkovej stopy. Pre nás a našich zákazníkov je to veľmi dôležitý krok na našej ceste k dekarbonizácii a krok vpred pre letecký priemysel ako celok. “

Vďaka inovácii, výkonu a udržateľnosti, ktoré slúžia ako základňa spoločnosti North Star, vytvára Eviation novú éru v letectve s čisto elektrickým lietadlom Alice. Alice bola špeciálne navrhnutá tak, aby ju bolo možné nakonfigurovať pre elektronický náklad alebo pre cestujúcich. Úplne elektrické lietadlo Eviation’s Alice je na dobrej ceste k prvému letu koncom tohto roka. 

Svoju objednávku môžete skontrolovať

“Pri ďalšej objednávke zásielky skontrolujte, či bol dodaný s lietadlom s nulovými emisiami, ako to bude robiť spoločnosť DHL,” povedal výkonný predseda Eviation Roei Ganzarski. “Vďaka neustálemu nárastu nákupov a dodávok,  Alice umožňuje spoločnosti DHL vytvoriť čistú, tichú a nízkonákladovú prevádzku, ktorá otvorí viac príležitostí pre ďalšie komunity.” 

Dekarbonizácia jej operácií je jedným z hlavných pilierov nového plánu udržateľnosti skupiny DPDHL, ktorý bol ohlásený v 1. štvrťroku 2021. Skupina investuje do opatrení na zníženie emisií CO2 do roku 2030 celkovo 7 miliárd eur (Opex a Capex). Finančné prostriedky pôjdu najmä na elektrifikáciu vozového parku na poslednú míľu, udržateľných leteckých palív a budov neutrálnych z hľadiska klímy. 

Na ceste k cieľu nulových emisií do roku 2050, ktorý už platí štyri roky, sa spoločnosť zaväzuje k novým, ambicióznym dočasným cieľom. Napríklad ako súčasť renomovanej vedecko – cieľovej iniciatívy (SBTi) sa skupina Deutsche Post DHL zaväzuje znížiť svoje emisie skleníkových plynov do roku 2030 v súlade s Parížskou klimatickou dohodou.

Newsletter
Odoberajte náš newsletter.
Budete informovaný o aktuálnych kampaniach a novinkách zo sveta logistiky.