img

21. 09. 2022

Čo vás naučí práca kuriéra v DHL? Týchto 5 vecí urobí vaše CV pre budúceho zamestnávateľa atraktívnejším.

V každej práci sa dokážete naučiť niečo, čo vás odborne posunie vpred – a dokonca vylepší váš životopis. Výnimkou nie je ani práca kuriéra pre DHL. Už len detailne spoznať, ako fungujú vyladené procesy v najväčšej doručovacej spoločnosti je obrovským prínosom do ďalšieho kariérneho života. Či o práci kuriéra rozmýšľate ako o letnej brigáde, alebo krátkodobom riešení, už po pár mesiacoch si môžete týmito schopnosťami vylepšiť svoj životopis. Ktoré to sú? 

Kuriér DHL nosiaci balík v originálnom obale

1. Schopnosť pracovať pod tlakom

Tlak na vás čaká v každom zamestnaní – niekde väčší, inde menší. Stretnete sa s ním aj ako kuriér v DHL, a nielen počas Vianoc. Základnými požiadavkami je doručenie zásielky na požadované miesto, v požadovanom čase a v požadovanom stave. Bez ohľadu na to, aká je situácia na cestách, koľko balíčkov vám dnes do dodávky naložili, či prší, sneží alebo z oblohy padajú žaby.

Nepochybne, ako DHL kuriér si v práci zažijete stresové momenty. Zároveň však získate dokonalé podmienky na to, aby ste sa naučili zvládať svoj stres, prácu pod tlakom. Túto schopnosť využijete tiež v každom ďalšom zamestnaní, kde nebudete zodpovedný „iba“ za doručenia balíka, ale napríklad dokončenie veľkého projektu v stanovenom čase. 

2. Schopnosť byť asertívnym 

Byť asertívnym – tolerantne vyjadriť svoj názor, potreby v komunikácii s inými ľuďmi – je v dnešnom svete nesmierne dôležitá schopnosť. Samozrejme, zákazník je vždy na prvom mieste, niekedy sa však stretnete s požiadavkami, ktoré nie je možné splniť bez toho, aby sa narušila plynulosť doručovania ostatných balíčkov. Ak by ste povedali „áno“, mohli by ste spôsobiť, že desiatka ďalších adresátov budú nespokojných. 

„Prepáčte, akurát som na ceste, doma budem o 15 minút, nemohli by ste na mňa počkať?“ Pár minút je v poriadku, štvrťhodina výrazne naruší váš časový plán. Ako reagovať? Ako kuriér sa naučíte byť asertívny: „Veľmi rád, madam, ale musím pokračovať ďalej. Nemôžem vám balík nechať u suseda? Prípadne prísť cestou do depa?“ Byť asertívnym neznamená hovoriť „nedá sa,“ ale hľadať riešenia tak, aby boli obe strany spokojné. Neoceniteľná schopnosť, ktorou sa môžete pýšiť v CV. 

3. Vysoká sebadisciplína aj vnútorná motivácia

Môžete ísť domov o 15:00, ale tiež po 19:00. Záleží len na vás. Samozrejme, do práce kuriéra vstupujú aj vonkajšie faktory, ktoré neovplyvníte, rýchlosť doručenia zásielok však zväčša máte vo svojich rukách. Tu platí, že čím vyššou sebadisciplínou a vnútornou motiváciou disponujete, tým skôr dokončíte svoju prácu. 

Skvelou správou je, že s obomi aspektmi dokážete pracovať a zdokonaľovať sa v nich. Zároveň sú veľmi oceňované azda každým zamestnávateľom. Pri práci kuriéra v DHL máte skvelé „cvičisko“, kde môžete pracovať na sebadisciplíne aj vnútornej motivácii. Ak to zvládnete, odmenou vám bude nielen včasný odchod z práce, ale aj zaujímavá položka v CV a schopnosť, ktorá urobí celý váš život lepším. 

Kuriér prinášajúci balík zákazníkovi

4. Schopnosť prispôsobiť sa 

Vypadnutie kolegu z dôvodu choroby, nezdvihnutie telefónu adresátom, uzávera ulice kvôli rekonštrukcii povrchu vozovky, snehová kalamita a ďalšie nepredvídateľné zásahy. Nechceme tvrdiť, že sú to udalosti na dennom poriadku, ale týždenne sa s nimi zrejme stretnete. Nečakáte ich, aj tak prídu. Riešením je naučiť sa improvizovať, rozmýšľať za pochodu, prispôsobiť sa novej situácii a nájsť úspešné riešenie tak, aby zásielka bola doručená. 

Tento spôsob zmýšľania a nasadenia však neuplatníte iba v práci DHL kuriéra. Nájde využitie kdekoľvek – v IT sektore, gastronómii, doprave aj kreatívnom odbore. Táto schopnosť dokáže vaše CV výrazne pozdvihnúť. 

5. Odolnosť 

Odpovedať 37-krát denne na otázku Ako poslať balík DHL kuriérom?, 63-krát riešiť požiadavku adresáta, či na neho nemôžete počkať, 13-krát za týždeň hľadať náhradnú cestu kvôli obchádzke, 263-krát denne sa zodvihnúť po – nie vždy ľahký – balík. Zvládnuť to bez rozladenia, či dokonca nepríjemnej reakcie si vyžaduje odolnosť. Fyzickú aj psychickú.

Na začiatku to môže byť náročné, po pár týždňoch však dokážete tieto nástrahy, ktoré by vám v minulosti znepríjemnili život, zvládnuť s pokojom Angličana. Byť odolným je vytúženou vlastnosťou potenciálneho zamestnanca najmä v práci, pri ktorej sa očakáva vysoký tlak a nároky.

Myslíte si, že práca kuriéra vám pomôže v ďalšom uplatnení na trhu práce? Napíšte nám. 

 

Newsletter
Odoberajte náš newsletter.
Budete informovaný o aktuálnych kampaniach a novinkách zo sveta logistiky.