img

29. 09. 2022

5 najčastejších dôvodov, prečo sa balíky zvyknú poškodiť. A ako tomu predísť?

Vysnívaná voňavka, tak dlho očakávaná mikina, sada pohárov, na ktorú ste šetrili dlhé roky či veľkoformátová kniha v limitovanej edícii od vášho obľúbeného fotografa. Zásielka, ktorej sa neviete dočkať. A ona príde poškodená. Áno, i to sa môže stať – v doručovacom procese vystupuje množstvo faktorov, ktoré môžu balíček poškodiť. Ako sa tomu vyhnúť? Pripravili sme pre vás 5 najčastejších dôvodov poškodenia zásielky a tiež tipy, ako sa nepríjemnému prekvapeniu vyhnúť.

Vykladanie balíkov kuriermi

1. Používanie starých krabíc

Prvotný úmysel môže byť šľachetný: ušetríte prírodu i peniaze. Jednorazové (či pokojne aj viacnásobné) použitie starých krabíc prináša so sebou hneď dve veľké nástrahy. Prvou z nich je, že ak zabudnete z krabice odlepiť predchádzajúci prepravný štítok, zásielka môže skončiť na zlej adrese. 

Druhým rizikom je, že krabica, ktorá už raz prešla doručovacím procesom, neplní takú dokonalú ochrannú funkciu. Už raz absolvovala dlhú a náročnú cestu, ktorá negatívne ovplyvnila jej pôvodné vlastnosti. Môže sa tak oveľa ľahšie roztrhnúť, preliačiť či nezvládnuť garantovanú nosnosť zásielky. Čo s tým?

Riešenie: Posielanie balíka bude bezproblémové, ak použijete novú krabicu, ktorá disponuje požadovanými vlastnosťami a nosnosťou. Ak posielate 10-kilogramový balík, zvoľte obalový materiál, pri ktorom výrobca garantuje túto, resp. vyššiu nosnosť. 

Pri krehkých zásielkach siahnite po trojstennej krabici a jej hrany, spoje aj rohy oblepte vhodnou lepiacou páskou – elektrikárskou, ductape páskou, prípadne hnedou lepiacou páskou so šírkou aspoň 4,5 cm. Papierovej lepiacej páske a špagátom sa vyhnite. 

 

2. Použitie príliš veľkej krabice pre zásielku

Odosielateľ svoju zásielku do príliš malej krabice zabaliť nedokáže, no do príliš veľkej to s prehľadom zvládne. A zvláda to pomerne často. Svoj balík tak vystavuje riziku poškodenia: tovar v krabici lieta zo strany na stranu. Okrem toho za zásielku zaplatí viac, ako by mohol. Ako sa tomu vyhnúť? 

Riešenie: Riešením je krabica so správnymi rozmermi – ak ide o krehkú zásielku, medzi vnútorným balíčkom a okrajom obalovej krabice by malo byť cca 6 cm voľného priestoru. Ten však musí byť zaplnený vhodným výplňovým materiálom. Práve vďaka nemu sa vnútorná krabica v balíčku nebude hýbať. V prípade „nezničiteľnej“ zásielky, ako topánky, by vnútorná krabica mala byť len o pár cm menšia ako vonkajšia. Ak chcete zásielku poslať DHL, na výber je štandardná alebo expresná preprava – môžete navštíviť jeden z viac ako 100 DHL Service Pointov na celom Slovensku. Práve tu máte k dispozícii vhodné obalové materiály v rôznych veľkostiach. A to úplne zadarmo.

muž s páskou v ruke baliaci veľkú zásielku

3. Málo výplňového materiálu

Hoci odosielateľ zvolil pri krehkom tovare správnu veľkosť krabice a dodržal odporúčanú vzdialenosť – 6 cm od strán vonkajšej krabice –, aj tak môže dôjsť k poškodeniu. Najmä v tom prípade, že do krabice dal príliš málo výplňového materiálu, resp. zvolil nesprávnu alternatívu. 

Riešenie: Výplňovým materiálom môžu byť napríklad zhúžvané noviny, vrecúška plnené vzduchom, polystyrénové písmenká či penová fólia. Jedným z týchto materiálov najprv naplňte dno, položte naň tovar a zvyšok voľného priestoru vyplňte tak, aby sa vnútorná krabica nemohla hýbať.

Pri veľmi krehkých zásielkach odporúčame, aby vonkajšia krabica bola po stranách väčšia až o 14 cm. Aj v tomto prípade je dôležité zvoliť vhodný výplňový materiál – napríklad pri ostrých  či veľmi ťažkýh predmetoch neodporúčame používať tzv. air bagy, ktoré by zásielka mohla prepichnúť a zbaviť ich funkcie. 

4. Nesprávna manipulácia so zásielkou

Váš balíček v doručovacom procese prejde rukami mnohých ľudí. Vždy tak existuje riziko, že sa môže stretnúť s nahnevaným zamestnancom, prípadne môže niekomu spadnúť z ruky. Ako pristupovať k zníženiu rizika v tomto prípade? 

Riešenie: Neváhajte na zásielku nalepiť etikety v univerzálnom jazyku – angličtine – s nápisom, ako Fragile, This Way Up či Keep Dry. Hoci neprinášajú záruku, že každý človek v prepravnom procese si ich všimne, je to opatrenie, ktoré môže pomôcť. V prípade, že posielate viacero krehkých predmetov, napríklad sadu pohárov, zabaľte každý z napríklad do penovej fólie a dajte do krabice predelenej kartónovými prepážkami. Pri takýchto balíkoch tiež odporúčame priplatiť si za poistenie

balík s krehkým tovarom

5. Voda a vlhké prostredie

Za poškodením citlivej zásielky často stojí aj kontakt s vodou či pobyt vo vlhkom prostredí. Ako znížiť riziko poškodenia na minimum? 

Riešenie: Tovar v balíku obaľte do nepremokavého materiálu – napríklad igelitového vrecúška a dôkladne ho zaistite tak, aby nemohlo dôjsť ku kontaktu s vodou, resp. ho nepoškodilo vlhké prostredie. 

Newsletter
Odoberajte náš newsletter.
Budete informovaný o aktuálnych kampaniach a novinkách zo sveta logistiky.