img

28. 12. 2022

Dynamit, marihuana ani diamanty. Aký tovar nemôžete poslať DHL kuriérom?

Doručovacia spoločnosť DHL dokáže prepraviť všetko – pneumatiky, súčiastky na raketoplán, lodný kontajner. Teda, takmer všetko. Niektoré zásielky nie je možné naším kuriérom odoslať. Ktoré? Tu je zoznam, azda vás položky v ňom neprekvapia. Alebo žeby predsa? 

muž s okuliarmi a bradou so zmäteným výrazom

 

Živé zvieratá 

Zvieratá máme radi, niektoré až zbožňujeme a práve preto ich neprepravujeme. Áno, teraz Hao Hao a Xing Hui protestujú, no tieto dve pandy sme z Číny do Belgicka prepravili špeciálnym Boeingom 767. Neboli zabalené v kartónovej krabici a odovzdané kuriérovi či v DHL Service pointe. Užili si svoju zvieraciu „business class“. Granule pre mačku, klietku pre kondora, či búdu pre psa však radi prepravíme. 

Zosnulých

Nech odpočívajú v pokoji. V dodávke to natriasa, na palube lode príliš húpe a v lietadle hučí. Veľa pokoja by si tu zosnulí neužili. Prepravu ľudských ostatkov radi prenechávame povolanejším.

Drahé kovy a kamene, polodrahokamy 

Veríme, že útočné nálety kŕdľov strák na naše dodávky prevážajúce blyštiace sa zlato by kuriéri hravo odrazili, no drahé kovy, ešte drahšie kamene a polodrahokamy neprepravujeme. V tomto prípade sa tak nemôžete spoľahnúť na naše inak spoľahlivé vnútroštátne zásielky

Hotovosť

Možno niektorého z našich kuriérov sprevádzal počas rozvozu reprodukovaný Johnny Cash, nádejame sa však, že „doba cashu“ je za nami. Hotovosť preto našim kuriérom, prosím, odovzdávajte iba vtedy, keď platíte za zásielku na dobierku. Inak nie. Nebude predsa len poslať peniaze internet bankingom rýchlejšie, bezpečnejšie a hlavne lacnejšie? 

Zbrane, munície a výbušniny

Rozumieme, že niekomu sa môže páčiť zavesená puška nad krbom, myšlienka vytrhnúť boľavú stoličku veľrybe dynamitom či zostreliť mesiac obrovským nábojom. Nehovoríme, že nám nie. Farebnému ohňostroju však dáme radšej prednosť na silvestrovskej oblohe ako v našej kuriérskej dodávke. 

Výbušné/zápalné zariadenia 

Niekto to rád horúce, iný zapálené. Uvedomujeme si, že naši kuriéri sú pre svoju prácu často tiež zapálení, skromne sa však domnievame, že vidieť horieť svoju dodávku by ich veľmi nenadchlo. Aby sme nemuseli hasiť, čo nás páli, skúste nájsť týmto zariadeniam inú cestu na adresu doručenia ako červeno-žltou flotilou. 

nákladne vozne DHL

 

Nelegálne komodity: drogy, falzifikáty, slonovina a pod. 

Áno, naše pôsobenie siaha do rôznych sfér a oblastí. Keby sme boli antibiotiká, hovorili by o nás, že sme širokospektrálni. Ale v tomto biznise naozaj nejdeme. Zásielku doručíme kdekoľvek – aj na Madagaskar, aj na Zanzibar, hranice pre nás nie sú žiadnou prekážkou. Teda, až na jedny: hranice zákona. 

Nebezpečný tovar: spreje, jedovaté látky, žieraviny a pod.

Vlastne, tu môžeme urobiť výnimku. Nemôžeme však prižmúriť oko. Práve naopak, obe oči budeme mať otvorené a dôkladne skontrolujeme, či odosielateľ splnil všetky zákonné predpisy. A že ich teda je. V prípade, že právne náležitosti nesplní a dôjde k ohrozeniu lietadla, vozidla či osôb, nebezpečenstvo číha na odosielateľa: hrozí mu trestné stíhanie. 

 

Ešte drobné upozornenie na záver: DHL kuriér má právo odmietnuť vnútroštátnu aj zásielku do zahraničia v prípade, že jej obsah nezodpovedá našim pravidlám, prípadne nie je správne zvolená veľkosť obalového materiálu. Tiež si dajte pozor na rôzne špecifiká, napríklad do Ruskej federácie je možné zaslať tovar iba na adresu právnickej osoby. Okrem vyššie spomenutého doručí DHL všetko a všade. 

Newsletter
Odoberajte náš newsletter.
Budete informovaný o aktuálnych kampaniach a novinkách zo sveta logistiky.