img

14. 07. 2022

DHL Express prepravila šimpanzy do ich nového domova v Libérii.

  • DHL sa spojila s Liberia Chimpanzee Rescue & Protection (LCRP), ktorá poskytla svoje logistické služby na premiestnenie štyroch zachránených šimpanzov z Guiney-Bissau do Libérie.
  • K preprave došlo pri príležitosti Svetového dňa šimpanzov s cieľom zvýšiť povedomie o dobrých životných podmienkach, ochrane a zachovaní globálnej populácie šimpanzov.

Libéria, 14. júla 2022: DHL Express Sub Saharan Africa (SSA) sa spojila s Liberia Chimpanzee Rescue & Protection (LCRP) s cieľom bezpečne prepraviť štyroch zraniteľných šimpanzov z Guiney-Bissau do Libérie. Vďaka dlhoročným odborným znalostiam DHL v oblasti prepravy voľne žijúcich živočíchov boli všetky štyri zachránené šimpanzy premiestnené do svojho nového domova minulý víkend, v sobotu 9. júla, práve včas na oslavu Svetového dňa šimpanzov 14. júla. Cieľom spolupráce je zvýšiť povedomie o dobrých životných podmienkach, ochrane a zachovaní globálnej populácie šimpanzov, ktorá je kriticky ohrozená.

„Skúsenosti spoločnosti DHL s prepravou voľne žijúcich živočíchov sú na svetovej úrovni a nevedeli sme si predstaviť partnerstvo s inou logistickou organizáciou, ktorá by zabezpečila bezpečný prevoz týchto zraniteľných šimpanzov. Táto iniciatíva by nebola možná, ak by sa vlády z Guiney-Bissau (Generálne riaditeľstvo pre lesy a faunu) a Libérie (Úrad pre rozvoj lesného hospodárstva), Inštitút Jane Goodallovej, Pan African Sanctuary Alliance (PASA) a Born Free Foundation nezaviazali neúnavne spolupracovať na zabezpečení jeho úspechu. Šimpanzy, kriticky ohrozený druh, sú v oboch krajinách chránené a je nezákonné im ubližovať alebo ich chovať ako domácich miláčikov,“ povedala Jenny Desmondová, zakladateľka organizácie Liberia Chimpanzee Rescue and Protection.

Liberia Chimpanzee Rescue and Protection (LCRP) bola založená v roku 2016 na záchranu šimpanzov, ktorí sú obeťami nelegálnych obchodov s mäsom z kríkov a domácimi zvieratami. Jedným z kľúčových cieľov LCRP je zabezpečiť ochranu voľne žijúcich šimpanzov v Libérii a na celom svete a zabezpečiť, aby boli voľne žijúce šimpanzy držané vo voľnej prírode. Rozhodnutie o premiestnení štyroch šimpanzov menom Fifi, Tze, Simao a Tita z Guiney-Bissau do Libérie bolo založené na záväzku Generálneho riaditeľstva pre lesy a faunu Guiney-Bissau bojovať proti medzinárodnému obchodu s voľne žijúcimi živočíchmi a rastlinami (IWT).

Krajina nemá žiadne útočisko na ochranu štyroch šimpanzov, čo si vyžiadalo rokovania s Libériou o záchrane a ochrane šimpanzov. Záchrana a ochrana šimpanzov Libérie sa preto spojila s vládami Guiney-Bissau a Libérie, niekoľkými partnermi na ochranu zvierat a spoločnosťou DHL Express SSA, aby zabezpečili bezpečný prechod, rehabilitáciu a opätovné začlenenie šimpanzov do komunity v Libérii, ktorá je vhodná pre ich prežitie.

„Sme naozaj hrdí na to, že môžeme podporiť Liberia Chimpanzee Rescue and Protection na ich misii poskytnúť štyrom zachráneným šimpanzom nový domov. Vďaka dlhoročným skúsenostiam s prepravou voľne žijúcich živočíchov sme získali cenné poznatky pri zabezpečovaní špecifických potrieb „špeciálneho nákladu“. Každá misia v prírode, ktorú vykonávame, má svoje jedinečné požiadavky. Preto sa vždy spojíme s našimi odborníkmi a špecialistami, aby sme zaručili, že zvieratá dorazia bezpečne a v dobrom zdravotnom stave na určené miesta určenia. Podporou iniciatív, ktoré sa zaviazali k voľne žijúcim živočíchom, môžeme prispieť k ochrane ohrozených druhov, biotopov a biodiverzity,“ povedal hovorca Anthony Beckley VP Operations DHL Express SSA.

Nesporná africká sieť DHL viedla k tomu, že sa záchrana a ochrana šimpanzov v Libérii spojila s DHL s cieľom doručiť „špeciálny náklad“ a zabezpečiť prevádzkové a logistické požiadavky na zaručenie úspechu tejto zložitej africkej iniciatívy. Tento historický projekt, ktorý zahŕňal mnoho mesiacov plánovania, je prvým šimpanzom západným, ktorým sa podarilo premiestniť v rámci ich domovského regiónu, čo je životne dôležité pre zachovanie ich jedinečnej kultúry a vlastností. Západné šimpanzy sú teraz vyhynuté v troch, čoskoro piatich z jedenástich pôvodných krajín. Štyri šimpanzy boli prepravované v ATR72 LCD (Large Cargo Door) určenom pre veľké nákladné zásielky, čo umožňuje minimálny vplyv na nakladanie a vykladanie zvierat počas prepravy. Lietadlo bolo tiež upravené tak, aby zabezpečilo prvotriedne ošetrenie počas 2 hodín a 20 minút letu z medzinárodného letiska Osvalda Vieiru v Guinei-Bissau na medzinárodné letisko Daniela Odubera Quirósa v Libérii. Aby sa ešte viac zabezpečila ich bezpečnosť, šimpanzy sprevádzal veterinár Jim Desmond, spoluzakladateľ organizácie Liberia Chimpanzee Rescue and Protection.

DÔLEŽITÉ UPOZORNENIE: **Šimpanzy nie sú a nemali by byť domácimi miláčikmi ani by nemali byť nútené žiť s ľuďmi.** Šimpanzie siroty v útočisku LCRP v západnej Afrike sú obeťami nezákonného obchodovania s mäsom z kríkov a zvierat. Ich matky boli tragicky zabité pytliakmi a vyžadujú si nepretržitú starostlivosť. Vďaka oddaným opatrovateľom a personálu sú siroty rehabilitované tak, aby vo vyššom veku mohli prosperovať s ostatnými v prirodzenom a bezpečnom prostredí. Podporte úsilie LCRP

Newsletter
Odoberajte náš newsletter.
Budete informovaný o aktuálnych kampaniach a novinkách zo sveta logistiky.